All for Joomla All for Webmasters

Pogodnosti anaerobne tehnologije tretmana otpadnih voda

Brojne su pogodnosti anaerobnog sistema tretmana otpadnih voda po EKO GEA tehnologiji. Tehnološko rješenje predstavlja unaprijeđeni modificirani septik u kojem se odvija ubrzani proces anaerobne razgradnje organskih sadržaja sa završnim filtriranjem u biološkom mediju. Ubrzanje anaerobnog procesa se obezbjeđuje doziranjem alginskog preparata BIOCOMPLEX 400, proizvođača EKO GEA iz Slovenije. Kvalitet vode na izlazu iz komunalnih prečistača omogućuje ispuštanje u sisteme kanalizacionih odvoda ili u prirodne recijente osjetljivih i zaštićenih područja. Naša tehnološka rješenja omogućuju istovremeno prečišćavanje otpadnih voda sa mineralizacijom mulja. U radu se ne javlja aktivni mulj koji je patogen i širi neprijatan miris. Aktivni mulj se deklariše kao opasan otpad kojeg treba dodatno zbrinjavati. Troškova vezanih za zbrinjavanja mulja aerobnih prečistača iznose 70% operativnih troškova rada prečistača. U Bosni i Hercegovini do sada niko nije riješio problem mulja na prečistačima voda.

Efikasan proces anaerobne razgradnje organskih sadržaja obezbjeđuje da se u radu ne javlja proces truljenja, nema emisije amonijaka, nema uslova za rad kiselinskih bakterija i emisije vodik sulfida. Naša tehnološka rješenja kojima je eliminisana emisija neprijatnih mirisa u okoliš su primjenjena u Nacionalnom parku UNA za suhe toalete, hotel Pino na Trebeviću u Sarajevu itd.

Stabilnost sistema prečišćavanja otpadnih voda po EKO GEA tehnologiji omogućuje efikasan rad prečistača sezonskih turističkih objekata. Prečistači imaju visok nivo efikasnosti i nakon dugotrajnih zastoja, nema perioda potrebnog za uhodavanje prečistača karakterističnih za aerobni sistem tretmana otpadnih voda. Anaerobni EKO GEA prečistači efikasno vrše prečišćavanje voda od nultog nivoa opterećenja do maksimalnog kapaciteta. 

Anaerobni tretman otpadnih voda je idealan kod bolnica i drugih zdravstvenih ustanova. Obzirom da se u radu ne vrši uduvavanje vazduha, stvaraju se uslovi za smanjenje broja bakterija, virusa i drugih sadržaja u prečišćenim vodama. Ne postoji mogućnost emisije bakterija, virusa u vazduh. Ovo je ozbiljan ekološko zdravstveni nedostatak u radu aerobnih prečistača otpadnih voda, zbog čega se isti ne primjenjuju za prečišćavanje ovih vrsta otpadnih voda.

Tehnološki proces je jednostavan sa minimalnom pratećom opremom. Za pouzdani rad prečistača potrebno je ispred prečistača ukloniti grubi otpad, šljunak i pijesak kod mješovitih kanalizacionih sistema. Prečistači rade bez direktno zaposlenog osoblja sa povremenim ili minimalnim nadzorom.

Prostor potreban za ugradnju anaerobnog biološkog prečistača je dvostruko manji u odnosu na aerobni prečistač istih kapaciteta.

Tehnološko rješenje je moguće primjeniti nadograđujući postojeće prohodne neprocjedne septike.

Jeftino, jednostavno tehnološko rješenje, mali prostor potreban za ugradnju prečistača omogućuje da se sa većim brojem manjih prečistača riješi prostorni obuhvat prečišćavanja otpadnih voda slabo naseljenih prostranstava, bez potrebe gradnje centralnog uređaja i razuđenih kanalizacionih sistema.

Prečistači su ukopani u tlo, riješeni su estetski zahtjevi bez obzira da li se prečistač smješta u urbanom prostoru ili je ugradnja prečistača u zaštićenim područjima.

Prečišćavanje otpadnih voda je gravitaciono. Za prečišćavanje vode se ne koriste ni pumpe ni aeratori. Naši prečistači se mogu ugraditi na lokacijama gdje nema priključka električne energije.

Na osnovu dosadašnjih projektnih rješenja investicijski troškovi su najmanje dva puta jeftiniji od sličnih aerobnih rješenja identičnih kapaciteta.

Za male sisteme do 50 ES (ekvivalent stanovnika) postoje modularni sistemi izrađeni od PEHD materijala, za veće neograničenih kapaciteta se projektuju betonski prečistači.

Anaerobni biološki prečistači se primjenjuju na otpadnim vodama sa visokim ulaznim parametrima, koji se ne mogu obrađivati aerobnim tehnologijama. Na ovaj način je omogućeno da se uz komunalne otpadne vode istovremeno obrađuju i otpadne vode ispuštene iz objekata uslužne djelatnosti kao što su buregdžinice, čevabdžinice, pekare ili zanatske radionice auto servisi i slično.

Sve ove prednosti omogućuju da se kod planiranja gradnje prečistača izbjegnu neprijatnosti javnih rasprava. Naša javnost je upoznata sa brojnim nerješivim problemima aerobnih prečistača otpadnih voda. Anaerobni biološki prečistači po EKO GEA tehnologiji omogućuju konačno rješavanje problema prečišćavanja otpadnih voda, bez pojave brojnih nepovoljnih efekata u radu.

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Works

Recent Comments